Terugblik presentatie Missie Dordt

Na een mooie opening, waarin we door ds. Paul Wansink werden opgeroepen om als christenen de ziel van de stad te zijn, had wethouder Rik van der Linden de eer om ontmoetingscentrum Van Alle Tijden op symbolische wijze te openen. “Wat Van Alle Tijden laat zien is dat het geloof op allerlei manieren zijn weg vindt,” sprak hij voordat hij de kaars aanstak. De ceremonie werd door pastoor Tjeerd Visser afgerond met gebed: “De lantaarn die zojuist is aangestoken, staat symbool voor de zoektocht van de mens naar God. We bidden dat Van Alle Tijden een plek wordt waar velen de liefde van God mogen vinden.”

Het tweede deel van de avond, de lancering van de nieuwe werkgroep Missie Dordt, werd aangevangen met een prachtig lied, gezongen door Wouter Seinen. Het lied beschrijft in het kort waar Missie Dordt voor staat: “Open de harten, open de deuren van de kerk van Dordt. Dit is onze stad en dit is ons doel. We bidden haar vrede toe, zetten ons in voor haar bloei.” Klik hier om de volledige liedtekst te downloaden.

Hoogleraar missiologie, Stefan Paas, gaf een inspirerende lezing over wat missionair werk precies inhoudt. “Uiteindelijk gaat het om het herstel van de schepping. Over geven wat je hebt - al is het niet altijd wat mensen willen - in Jezus’ naam.” Hij benadrukte daarbij dat de samenwerking van kerken daarbij van groot belang is. “Je kunt als kerken zoveel van elkaar leren en elkaar prikkelen. Laten we stoppen met steeds maar zoeken naar de verschillen en gaan ontdekken wat we gemeen hebben.”

Dat is waar Missie Dordt voor staat; als één kerk het geloof uitdragen naar de mensen in Dordrecht. André van der Wiel, coördinator kerken, voegt daaraan toe: “We staan er als kerken niet alleen voor, maar zijn juist in staat elkaar te versterken. De afgelopen jaren hebben de Dordtse kerken de DE gesteund door hun mensen aan ons uit te lenen voor vrijwilligerswerk en nu willen wij de kerken gaan ondersteunen bij het uitdragen van het geloof. Missie Dordt wil geen eigen kerk zijn, maar de kerk en de Heer van de kerk juist dienen. Dit is een ongelofelijk mooie kans om iets unieks te doen en naar mijn gevoel is in Dordt een missionaire kracht ontketend die zijn doel gaat trefen.”

Met dit mooie slotbetoog eindigde het officiële gedeelte in de kerk. Daarna was er ruimte voor een gezellig gesprek en een bezichtiging van Van Alle Tijden aan de Grotekerksbuurt. 

 ---

Via deze link kunt u het filmpje terug kijken dat gemaakt is op Koningsdag 2015. Naar aanleiding van de samenwerking tussen vele kerken op deze dag is het idee voor Missie Dordt ontstaan.